Portal informacyjny
INFO i WIEDZA

Lepiej wiedzieć jak jest niż żyć w kłamstwie

Zobacz koniecznie

Wersja mobilna

Pestki z jabłek? Samo zdrowie!



Mówimy o jednym z najpopularniejszych i najbardziej polskich owoców jakie znamy – jabłka. Są one jednym z najcenniejszych odżywczo owoców na świecie i doskonale dopasowanym do potrzeb mieszkańca Europy Środkowej. Jabłek zjadaliśmy dawniej dużo, ale obecnie rok rocznie ich spożycie drastycznie spada.




Pestki jabłek

Ale to co najcenniejsze to części jabłek, których nikt z nas przeważnie nie je. Pestki, bo o nich mowa, zawierają amigdalinę i jod, które są bezcennym wprost źródłem dla naszego zdrowia.
Dlaczego nie jemy pestek?

Do jedzenia pestek zniechęca nieco gorzkawy smak, to zasługa właśnie amigdaliny. Dodatkowo utrwalił się mit, że pestki są trujące. To nie prawda.

Pestki jabłek – Właściwości

Zdrowe komórki zawierają enzym rodanazę, który ochrania przed uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego. Natomiast nowotworowe go nie zawierają, mają natomiast takie, które uwalniają go we wnętrzu komórki nowotworowej zabijając ją. Innymi słowy zdrowym komórkom nie szkodzą, a chore niszczą!


Liczne badania dowiodły także, że kilka pestek jabłek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod. Zatem leczenie wszystkich schorzeń, których źródłem jest niedobór jodu, powinny być bezwzględnie wspierane zjadaniem pestek!


Wiele chorób środowiskowych jest wywołanych przez niedobory witamin i minerałów. Jedzenie jak największej ilości jabłek wraz z pestkami to spłata długu wobec własnego organizmu.



Komentuj:

0 komentarze: